Tuesday 14 August 2012

Resepi: Kari Ikan Tenggiri Kaw!

Sejak menjadi penganggur berjaya nih, boring dok umah..lagi bulan pose...
Tapi bagus jugak sebab the positive thing is finally aku dapat asah skill memasak...

Tadi buka puasa masak kari ikan tenggiri, sambal tumis tempoyak ikan bilis, pucuk paku masak lemak...kakak ngan abang ipar makan sambil geleng2 kepala...kakak kate pelik sebab sedap sangat..haha
Pergh...aneh...first time kakak aku puji, sebelum ni takde pun..
aku pulak taktau rasa kari tu sedap ke tak sebab aku masak je, yang tukang rasa ayah aku *time bulan pose, rasa sambil ludah berkali2 la, takut tertelan, hehe*
Lagipun aku tak suka kari ikan ke gulai ikan ke, ikan masak stim ke, 
"kite cuke ikan goyeng tajeeeee"<-----ikut pelat Cikandar

Kari Ikan Tenggiri Kaw~~! (7-8 orang)
*sorry gambar takde, tak sempat nak ambil. huhu*

1 ekor ikan tenggiri
1 paket kecik serbuk kari ikan Baba's
Pes rempah kari & cili kisar (kat pasar basah selalu ada)
1 labu bawang besar (belah 4)
2 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji tomato (belah 4)
2 tangkai daun kari
Kacang bendi
1 cawan air asam jawa
3 senduk santan pekat
500 ml air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Bersih dan toskan ikan. Tak payah buang insang sebab biasanya tenggiri insangnya dimakan jugak.
2. Panaskan minyak dan tumis daun kari, bawang merah dan putih hingga layu.
3. Masukkan pes rempah kari, serbuk kari ikan Baba's, dan tumis hingga naik bau.
4. Masukkan air, air asam jawa, bawang besar dan tomato. Kacau rata.
5. Masukkan santan dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Setelah mendidih, masukkan ikan dan kacang bendi. Biarkan mendidih & siap untuk dihidang.

Yang buat kari ni kaw & pedas sbb extra pes rempah tu...nasib baik papa beli..buatnye kalau disuruhnye masak 1 kilo ikan guna peket kecik tu je memang tak puas hati la kan. Pape pun homemade rempah memang terbaek!! Nak tau camne buat rempah kari ikan sendiri? Senang je...hehe

Rempah Kari Ikan 
5 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis/kasar
Setengah sudu teh jintan putih/halus
Setengah sudu teh lada hitam
15-20 tangkai lada kering
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan-bahan kat atas (kecuali serbuk kunyit) sume digoreng tanpa minyak sehingga naik bau. Pastu blend halus, tambahkan serbuk kunyit dan simpan dalam bekas kedap udara. :)

No comments:

Post a Comment