Thursday 2 August 2012

Resepi: Udang Masak Merah

Assalamualaikum blogwalkers yang someyyy..

Dah masuk hari ke-13 dah kan kite berpuasa? Kejap je...

Hari ni lauk berbuka adalah hidangan authentic orang Pahang, gulai ikan patin..
Tapi kite tak makan ikan patin, huhu...*tak cukup Pahang kite nih*
Papa yang masak, tapi bapakla awal dia masak, pukul 1 dah siap!
Time kasih la Appa sebab meringankan kerja sayeeeee ~

Oleh sebab tak makan ikan patin, kena la masak lauk lain..bukak peti den tengok ado udang..
Molekkkkkk. Pantau punye pantau bahan yg ade kat dapur nun den decide la nak buek Udang Masak Merah, or Udang Masak Pedas, or Sambal Udang. hehe..

Alhamdulillah, tersedap la pulak...licin adik-adik makan :)

Udang Masak Merah

Bahan-bahan:
20 ekor udang saiz sederhana
2 biji bawang merah - ditumbuk
3 biji bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
3 sudu cili giling
5 biji cili api (nak pedas tambah lagi) - ditumbuk
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
Sebatang serai - diketuk
Sebatang cili merah - dihiris
Sedikit air asam jawa
Secukup Rasa, garam dan gula

Cara-cara:
1. Bersihkan udang dan goreng separuh masak, ketepikan.
2. Dalam minyak goreng udang tadi, tumiskan bahan tumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan cili merah, cili giling dan serai, masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam, cili merah, sos tomato dan sos cili. Gaul rata dan tambahkan air kalau nak lebih berkuah.
5. Perasakan dengan Secukup Rasa, gula & garam. Kemudian baru masukkan udang tadi. Kacau sekejap dan hidang.


Ache tengok tu..merioh beno kalernye..ehehehe



Pic Instagram yang buat followers terliur..

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment