Monday 9 July 2012

Resepi: Ayam Panggang Madu (versi sukehatimaknak).

Assalamualaikum...haluuuuuuuuu~

Hari ni saye puasa...so hari ni menu dinner special la sikit, heheh.

Tadi untuk berbuka kitorang masak Lala Goreng Cili Padi & Ayam Panggang Madu. Sukahatimaknak tu sebab saye pakai amek je benda yg boleh dimakan kat dapur tuh masuk dalam ramuan perap ayam nih..

First time panggang guna microwave plak tuh..mujur sedap.
Isi lembut jer & betul2 savoury & juicy sebab dah kena perap 3 jam! haha
Nak try?

Ayam Panggang Madu Sukehatimaknak (3 orang)
500g ayam (saye suke kulit, so takyah buang kulit, ngeh3)
Mini potatoes - 10 biji (nak pakai kentang biasa pun boleh, of course ^__^)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar air

(Bahan ditumbuk)
Bawang putih - 4 ulas
Bawang merah - 6 ulas
Halia - 1 inci
Lada Hitam - 1 sudu besar
Serbuk Maggi Secukup Rasa - 1 sudu kecil
Serbuk lada putih - 1 sudu kecil
Garam & Gula

Cara-cara:
1. Mula-mula bersihkan ayam, dan cucuk2 ayam tu dengan garfu sesukahati supaya bahan perapan cepat meresap ke dalam.

2. Bahan yang dah ditumbuk campurkan dengan sos tiram, madu, dan air. Gaul sampai sebati.

3. Sapukan pada ayam dan biarkan dorang terperap dalam bekas bertutup at least setengah jam. Tapi kalau nak lagi sedap suka2 kan hati korang untuk perap laaaaagi lama okeh? huhu

4. Kentang pulak dipotong ikut sukahati dan direbus hingga sedikit empuk. Jangan empuk sangat sebab nanti bla cook together2 ngan ayam tuh, nanti pecah berderai pulak..dah tak santek.

5. Bila rasa macam dah lama je ayam tu terperap dan rasa lapor bebenor, bolehla amik ayam2 tu dan susun dalam pinggan bersama dengan kentang tadi..bakar dalam microwave selama 10-15 minit.

6. Semasa pembakaran, cek ayam selang 5 minit, balik-balikkan biar masak sepenuhnya.

Pastu bila dah siap masak ayam korang jadi la macam ni..

Ayam Panggang Madu Sukehatimaknak

Sodap weh makan ngan nasik panas2..tetiba ade plak sambal belacan dan ulam potai waduhhhhhhhh!

No comments:

Post a Comment